menu

Sint Nicolaas en de appeltjes van oranje

Beweegbare plaat  

Christja Mees-Henny 

Sint Nicolaas rijdt op zijn schimmel heen en weer, Piet haalt de appeltjes uit de boom, en als je aan de schijf draait, verschijnen er mooie tekeningetjes uit alle jaargetijden tussen de takken en de wortels van de boom.

Klik naar keuze op de gekleurde of op de ongekleurde mallen hieronder en print ze uit op stevig papier. Desgewenst kun je de mallen in een copyshop laten vergroten tot A3-formaat. Zorg bij het printen dat de verhoudingen tussen de mallen hetzelfde blijft. Plak de mallen zonodig op dun wit karton.

A B

mallen om zelf in te kleuren

A B B2

mallen die al ingekleurd zijn

Mal A

 • knip of snijd de uitsparingen in de boom uit met nagelschaartje of mesje.
 • Snijd met een mesje de lijnen: c-d-l-en m open (zie ook de werktekening verderop deze pagina).
 • Prik met een naald gaatjes in punt j (helemaal boven in de boom), in punt a (bij de wortels) en in punt f (beneden waar het Pietje hangt).

Mal B

Sint Nicolaas

Knip St. Nicolaas 2x uit en plak de twee zijden tegen elkaar. De twee vierkantjes uitknippen, in het midden vouwen (lijn a-b) en de helften aan beide kanten op de houder onder de benen van het paard plakken.

Nu kan St Nicolaas over lijn 1-d rijden, blijven staan, verder gaan, verdwijnen achter lijn 1-m, omdraaien en terugkeren.

Jaarcirkel

Knip de jaarcirkel uit, en prik een gaatje in het middelpunt. Leg de cirkel onder het bovenblad (blz 1) en verbind het middelpunt van de cirkel met punt A van het bovenblad door middel van 2 van bloemendraad (dun ijzerdraad) gedraaide spiraaltjes.


Werkwijze spiraal verbinding

bovenaanzicht - zijaanzicht - bloemendraad (dun ijzerdraad)

 • Steek een stukje bloemendraad (dun ijzerdraad) van 1 mm.dik en 5 cm. lang door de gaatjes A van
  blz 1 (wortels van de boom) en door het middelpunt van de cirkel. Aan beide kanten steekt een stukje draad uit.
 • Druk de beide delen op de tafel nu even vast en draai aan de bovenkant het bloemendraad rond de
  punt van een schaartje tot een plat op het papier liggend spiraaltje.
 • Draai de twee delen om, trek het bloemendraadje strak, en herhaal de handeling aan de andere zijde.

Het overtollige draad aan beiden zijden wegknippen. Plak een stukje transparant tape over het spiraaltje en de wortels zodat het glad voelt en Pietje zich er niet in vast kan haken. Knip de ronde inkeping aan de linker zijde van blz 1 uit zodat de cirkel nu met de hand gedraaid kan worden.

Pietje

 • Knip het Pietje 2x uit en plak de twee zijden tegen elkaar. Rijg hem met behulp van een naald aan een nylon draad van ca 1, 15 meter van achteren (punt H) naar voren, en door punt g terug.
 • Rijg de draad aan de onderkant van het Pietje door punt f. op mal A.
 • Rijg de draad aan de bovenkant van het Pietje, boven in de boom door punt j van mal A (van voren naar achteren), en trek hem naar beneden (stippellijn).

Zet de draden tijdelijk vast met een paperclip.

Afwerking

Knip of snij uit mal A de gedeeltes weg die in de werktekening blauw gekleurd zijn. Door deze venstertjes verschijnen straks de tekeningen van de draaischijf.

Leg aan de achterzijde van de plaat een blanco blad van hetzelfde formaat als het voorblad. Prik gaatje door de punten R, S, P en Q onderaan dit blad, en rijg de nylondraad waar het Pietje aan hangt (stippellijn) onder de lijn d-L, door de punten R-S en P-Q heen zodat de draden door de punten S en Q tussen de bladen naar voren hangen. Schuif het Pietje nu zó op zijn draad dat hij op de juiste hoogte boven en beneden komt en de lengte van de draad aan beide zijden bij het op en neer trekken lang genoeg is.

Rijg aan de uiteinden van de nylondraad twee oranje kralen.

Zet mal A en het afdekblad met 4 buddies (verwijderbaar postergum, kantoorboekhandel) in de hoeken vast, zodat ze altijd makkelijk losgemaakt kunnen worden ter inspectie.

Hang de plaat op aan een posterstrip.

Veel plezier met de appeltjes van oranje.!

© Het Zonnejaar 1980 - 2024