menu

Schaapje van wol

Christja Mees-Henny 

Voor het frame van de schaapjes worden pijpenragers gebruikt die volgens de tekeningen worden gebogen. Als vuistregel geldt, dat bij het maken van het frame de poten en de rug even lang zijn. De poten worden later van­zelf korter, omdat de rug dikker omwikkeld wordt met wol.

Frame van pijpenragers. Poten en rug 4 cm, kop met hlas 6 cm, staart 3 cm.

De dubbele draad voor de poten wordt zodanig gebogen, dat de dichte kant zich bij de tenen bevindt. De poten worden goed aan de rug be­vestigd, zodat ze later bij het omwikkelen niet kunnen gaan schuiven.

Begin met het omwikkelen bij de poten. Steek een ca. 40 cm lange streng wol tussen de dub­belgevouwen pijperagers en wikkel het uiteinde twee tot drie keer om de onderste bocht heen. Klem dan de helften van de dubbele pijpenrager bij elkaar en omwikkel ze op dezelfde wiize als bij de poppen.

Bevestig alle wolstrengen van de poten aan de rug voordat u deze omwikkelt, beginnend bij de staart. De pijpenrager van de kop wordt pas om­gebogen als hij met een laag wol bedekt is. Ver­volgens geeft u de kop zijn vorm door hem op de betreffende plaatsen dunner of dikker met wol te omwikkelen. Vorm de romp op dezelfde manier. Leg tenslotte losjes wat wol om de romp heen als vel en naai dit hier en daar met kleine steekjes vast.

De oren worden gemaakt van licht gedraaide wol; steek een haaknaald in de rug en laat hem er bij de kop weer uit komen, waarna u de wol naar binnen trekt. U kunt ook wat wol met een dikke naald van de ene naar de andere kant door de kop trekken en de uitein­den in de gewenste vorm brengen.

© Het Zonnejaar 1980 - 2024