menu

Peperkoek

Overige auteurs 

Dit deeg is bijzonder geschikt voor kinderen omdat het niet aan de handen blijft plakken. Bovendien is het heel lang houdbaar in de koelkast, zodat het meerdere keren beschikbaar is. Er kunnen platte handgevormde figuurtjes van gemaakt worden, of bijvoorbeeld koekletters.

Ingrediënten:

  • 225 gr boter
  • 340 gr keukenstroop (0,25 l)
  • 340 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 0,25 l room
  • 3 eetlepels kaneel
  • 1 eetlepel gemalen kruidnagelen
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • geraspte (en gewassen) schil van 1 sinaasappel
  • 1,5 eetlepel bakpoeder (1 zakje)
  • ca 1 kg bloem

Bereidingswijze:

Verwarm de boter en de stroop in een ruime pan en doe de andere ingrediënten er al roerend bij, behalve de bloem en het bakpoeder.

Bloem en bakpoeder samen vermengen en tenslotte bij de rest voegen. Roer alle klontjes eruit.

Het deeg wordt vrij zacht maar de consistentie wordt goed als het overdekt minstens een nacht op een koele plek staat.

Gebruik:
Leg het deeg op tafel en kneed het soepel.

Baktijd:
‘dunne’ koekjes: 4 á 5 min, 225-250 graden
‘dikke’ koekjes: 5 á 10 min, 200-225 graden

© Het Zonnejaar 1980 - 2024