menu

Omhullen en omhuld worden

Christja Mees-Henny 

November en december zijn maanden van gezelligheid. Buiten wordt het koud en donker, binnen knus en gezellig, tenminste, dat zou je graag willen. Een manier om het hele gezin daarbij te betrekken is het wichtelen.

Het wichtelmannetje is een kabouter die de mensen verrast met kleine attenties. Niet iets groots, maar bijvoorbeeld een opgemaakt bed, een versierde noot in je zak, een bloem op je werktafel, een gedichtje, een fiets die binnen of buiten gezet is enzovoorts. Kleine door-de-weekse verrassingen dus.

Het gaat zo: trek op Sint Maartensdag, het begin van de grote adventstijd, of op de eerste adventsdag, lootjes met de leden van het gezin, of je huis of met wie dan ook. Je bent dan tot kerstmis het geheimzinnige, onzichtbare en onbekende wichtelmannetje voor de persoon die je loot. En deze persoon verras je af en toe met een kleine attentie.

Elke wichtelman of wichtelvrouw gebruikt natuurlijk zijn of haar originaliteit bij het brengen van kleine vreugdevonkjes aan de ander, en wordt zelf ook weer verwend!

Het voelt zalig om verwend en verrast te worden, en om te verwennen en te verrassen. En zo spookt het in de adventstijd vrolijk en liefdevol in een… wichtelmannetjeshuis.

© Het Zonnejaar 1980 - 2024