menu

Het Sint Nicolaasfeest voor de kleinsten

Juul van der Stok 

Voor de kleintjes, de peuters, met hún dag- en nachtritme, is het goed en in de lijn van het ’s avonds schoen zetten, de ochtend van de zesde december als afsluitend hoogtepunt van de Sinterklaastijd in te richten.

De avond tevoren wordt er uitgebreid gezongen, eventueel gestrooid, er worden mooie tekeningen en ’kostbaarheden’ bij de schoen gelegd, gaven voor het paard verzorgd en daarna gaan de kleintjes vol verwachting slapen.

En dan wordt het ochtend…

De kleinsten krijgen speelgoed, misschien om samen de komende wintermaanden mee te spelen.

Surprises, humor en gedichten - daar zijn de kleintjes nog niet aan toe. In het kleine kind wordt het gesprek tussen Sint Nicolaas en Zwarte Piet nog niet gevoerd.

Het bescheiden beeld van Zwarte Piet leeft alleen als de vrolijke helper, zonder enige spanning. Het kleine kind leeft in een wereld die goed is. Het goede in het kind in dichtvorm benoemen en prijzen, werkt opbouwender dan belerende, sommerende woorden, die voorlopig mogen uitblijven.

Dit betekent niet dat grapjes van Piet mogen ontbreken. Maar óns falen in de opvoeding mogen we niet door de Goedheiligman en zijn Pieterbaas laten rechtzetten.

Op de kleuterleeftijd wordt het feest van de ochtend naar de avond van 5 december verplaatst (en begin december is het eind van de middag al ’avond’…)

© Het Zonnejaar 1980 - 2024