menu

Beweegbare Sint Nicolaasplaat

Christja Mees-Henny 

Sint rijdt over het dak, Piet stopt pakjes in de schoorsteen, het meisjes haalt de cadeautjes uit haar schoen, een Sinterklaasvers ontrolt en een hobbelpaardje hobbelt. Hou je van puzzelen, puzzel dan deze plaat in elkaar.

A B

1. Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een mal van het huisje en van de losse onderdelen. Print ze zo groot mogelijk uit; zorg dat de onderlinge verhouding van de twee mallen behouden blijft. Vergroot ze desgewenst (in een kopieerwinkel) tot A3-formaat.

2. Knip de onderdelen van mal B uit met een nagelschaartje. Knip onderdeel S uit van doorzichtig materiaal bv. plexiglas (in verpakkingen, zoals chocoladedoosjes, zit vaak een venstertje van dun plexiglas). Kleur de onderdelen.

3. Prik met een speld, naald of dun handboortje gaatjes in de punten a (2x), b (lx), c (2x), d (2x), e (lx). Deze zijn voor de scharnierende verbindingen van de onderdelen.

4. Verbind de onderdelen door middel van een spiraaltje van bloemendraad (dun ijzerdraad).


scharnierend deel - bovenaanzicht - bloemendraad

Knip daarvoor een stukje bloemendraad van ca. 5 cm lang en steek het door de 2 gaatjes van de onderdelen die beweegbaar verbonden moeten worden.

Draai aan beide zijden het bloemendraad rond (bv om de punt van een schaartje) en vorm het tot een spiraaltje dat plat op het karton ligt. Knip de rest van het draad af.

5. Prik gaatjes in de punten P-Q en X van het hobbelpaardje.

6. Kleur het huisje (mal A); verwijder zonodig de lettertekens met Tipp-ex.

7. Prik met een speld gaatjes in de punten: b, (middel van Piet) e (arm van het meisje) en x (draaipunt hobbelpaardje).

8. Snijd of knip de dubbele armlijn bij e-f open tot een gleuf.

9. Maak een snede met een mesje van lijn g (opening voor houder van Sint).

10. Knip de opening m van de schoen uit.

11. Knip de opening R van de schoorsteen uit.

11. Knip de dubbele lijn u-v (Piet's broek) open.

12. Snijd met een mesje lijn 4-5 open.

13. Naai met een draadje een dunne kraal onder aan het Sint gezang.

14. Schuif van uit de achterkant het Sint gezang aan de voorkant naar beneden.

15. Plak een strookje aan de achterkant boven de gleuf 4-5 met tape aan de zijkanten vast zodat het Sint gezang tot op de goede hoogte beneden stopt

16. Schuif onderdeel S door de opening M in de schoen naar beneden en schuif onderdeel T (d-e-c = de arm met beweegbare deel eraan) door de opening bij E-F naar achteren. Bevestig met een spiraaltje de punten E aan elkaar. Plak dan de figuurtjes i, j, k en l op onderdeel S. De cadeautjes kunnen nu in en uit de schoen bewogen worden, door houder C.

17. Plak onderdeel F (andere arm en hoofd van het meisje) op de aangegeven plaats e-f. Schuif onderdeel W (Piet) met het beweegbare deel eraan door de gleuf u-v (Piet 's broek) en bevestig de beide punten B met een spiraaltje aan elkaar. Piet kan nu zijn pakjes door de schoorsteen gooien door houder a.

achterkant

18. Plak zo nodig 2 lucifers naast elkaar onder houder a zodat Piet vrij over deze kleine verhoging kan bewegen en niet door de onderliggende zaken wordt geblokkeerd Door de randen van de schoorsteen en van de schoen een beetje in te knippen en naar voren te vouwen zullen de bewegingen makkelijker gaan.

19. Schuif de uitgeknipte Sint Nicolaas (g) door gleuf g en plak onderdeel H (alleen aan de randjes aan de zijkanten en beneden) met lijm (Collal) op plaats H vast Het dak boven blijft dan open. Sint Nicolaas kan zo verschijnen en verdwijnen.

20. Plak het poppenwagentje n vast.

21. Bevestig een draad (met twee knoopje) tussen de punten P en Q van het hobbelpaardje, en zet het paardje op punt X op de tekening met een spiraaltje vast. Het paardje kan nu geschommeld worden.

22. Zorg dat de houders waarmee de figuurtjes bewogen worden, beneden op hun plaats blijven er aan de achterkant strookjes dun karton als een tunneltje over heen te leggen en de strookjes aan beide zijden met tape vast te zetten.

23. Leg ten slotte een vel dun karton of dik papier tegen de achterzijde en zet deze met 4 buddies (verwijderbaar plakgum, kantoorboekhandel) vast. Zo kun je altijd bij de achterkant van de plaat.

24. Veel plezier met Sint en Piet.

O! kom er eens kijken!

© Het Zonnejaar 1980 - 2024